Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2OE5
Z7_PPGAHG800PB6E0604T8RRR07E0
Warning

Warning

Invalid configuration found. Contact the administrator.

 
Z7_PPGAHG800HTU8060630PAP3JQ2

Забележителности

Дата на публикуване: 28.04.2022
Последна актуализация: 31.01.2024

коджа каяСкалният феномен връх „Коджа кая“ предизвиква голям туристически интерес. Той е с височина 597 метра и се разпростира между селата Снежа, Ясеново и Билка. Намира се на разстояние 8 км от общински център село Руен. Природната забележителност е с площ 8,6 ха.

За върха се тръгва по един приказен туристически маршрут от село Билка, който води до Трите каи, най-големият от които е „Коджа кая‖. Върхът доминира с височината си над цялата околност. От него има величествен панорамен изглед носещ усещането за полет над всичко земно и познато.

На северозапад от върха се вижда цялата долина на река Луда Камчия до язовир Цонево, а на изток към курортните комплекси по Черноморското крайбрежие.

Намира се също и в непосредствена близост до международния пешеходен маршрут Ком-Емине, по билото на Източна Стара планина.

От няколко години се организира първият в България ултрамаратон с автономно участие, където се включват над 400 човека.


Скално образувание "Професора"

Друго интересно за туристите скално геоморфоложко образувание е „Професора”, наподобяващо антропографска глава на професор, намира се в землището на с. Добромир, община Руен.

 

 

 


 

 

Скално образувание "Костенурката"Скално образувание „Костенурката”, чийто очертания много наподобяват форма на костенурка и за това се нарича така. Високо е 250 метра с площ 1,0 ха и се намира в землището на село Снежа, община Руен.

Местност „Добровански гъби“ – скален мегалит и част от огромен светилищен комплекс, създаден около 15000 г. пр.н.е. от жреците и майсторите на египетската владетелка Хатшепсут Мааткара. Представляват причудливи скални обазувания, които се намират на около 10 км от село Сини рид в Източна Стара планина. Името на тази интересна природна забележителност идва от изчезналото вече село Доброван. Трите скални образувания имат формата на гигантски гъби и са разположени в редица на около 10 метра една от друга. Най-красива и голяма е средната гъба, висока около 4 метра, толкова е и диаметъра й. Доброванските гъби са обявени за природна забележителност през 1973 година.

Местност "Свинска глава"Местност „Свинска глава“ – скален феномен обявен за природна забележителност през 1974 г. Обхваща площ от 0,5 ха. Очетанията на скалното образувание наподобяват фигура на свинска глава и се е формирало в красивата местност „Затворения камък―. Намира се на юг от скалния феномен „Чудните скали.


На територията на община Руен се намират общо 16 пещери, които не са социализирани и пригодени за туристически посещения. Най-дългите са: „Голямата пещера― – с. Ясеново (91 м.); „Терзийската пещера― – с. Добромир (84 м.) и „Вълча дупка― – с. Рупча (51 м.).